Študenti učiteľstva chémie na Erasmus+ v Poľsku

My, študenti 2. ročníka bakalárskeho štúdia učiteľstva chémie v kombinácii s biológiou alebo geografiou, sme sa v termíne 19. – 25. mája 2024 zúčastnili krátkodobej Erasmus+ stráže na Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej (UKEN) v Krakove. Hlavným cieľom nás ako študentov Fakulty prírodných vied a informatiky UKF v Nitre (Michaely Kóňovej, Tatiany Štrbovej a Mareka Poláčika) bolo nadobudnúť nové poznatky v oblasti chémie, biológie či geografie, zlepšiť si jazykové schopnosti a, samozrejme, aj spoznať nových ľudí a miesta.
Počas pobytu v Krakove sme sa najskôr oboznámili so štúdiom na univerzite. Pani dr hab. prof. Magdalena Greczek-Stachura z Katedry fyziológie rastlín nás sprevádzala po univerzite, pričom sme mali možnosť pozrieť si aulu, laboratórium biológie, seminárnu miestnosť na výučby botaniky, miestnosť so zbierkou machov a lišajníkov a iné priestory. Pani profesorka nám porozprávala o diplomovej práci jej študentky, ktorá sa venuje vplyvu rôznych látok na produkciu antibiotík baktérií. Zároveň sme sa zoznámili s vedúcou Inštitútu biológie a náuk o Zemi pani dr hab. prof. Agnieszkou Greń  a pánom dr hab. prof.  Łukaszom J. Binkowským z Katedry zoológie.
Pán dr hab. prof. Andrzej Kornaś z Katedry genetiky nám ukázal ich nový moderný univerzitný skleník na streche budovy, kde vykonávajú experimenty z oblasti fyziológie rastlín, konkrétne robia testy vplyvu oxidačného stresu na rastliny, reprezentujúce rôzne typy metabolizmu uhlíka (C3, C4, CAM).
Zaujala nás aj návšteva botanickej záhrady Jagelovskej univerzity v Krakove v sprievode pani dr hab. prof. Beaty Barabasz-Krasny z Katedry botaniky, ktorá nás oboznámila s najvýznamnejšími druhmi rastlín, ich významom a charakteristickými črtami, ktoré majú vo svojej zbierke.
Naše ďalšie aktivity počas Erasmus+ stáže sa týkali hlavne laboratórnych cvičení z chémie. V sprievode pani dr Iwony Stawoskej z Katedry fyziológie rastlín sme si vyskúšali výrobu leskov na pery a hydratačného krému.  S pani dr Marzenou Albrycht sme absolvovali laboratórne cvičenie týkajúce sa stanovenia obsahu ortuti vo vybraných vzorkách potravín (džem, syr a šunka), taktiež nám porozprávala o ich výskume stanovenia obsahu rizikových prvkov v rôznych vzorkách obsahujúcich mäso z tuniaka. Zároveň sme sa oboznámili s prístrojovým vybavením laboratória (AAS, GT AAS), jeho použitím a princípom, na akom funguje.
Okrem týchto výučbových aktivít sme sa zúčastnili stretnutia so študentmi, kde sme si vymieňali skúsenosti v oblasti štúdia, postrehy o zvláštnostiach v našich jazykoch a tiež sme si navzájom odovzdávali tipy na výlety v našich krajinách. Stretnutie sme zakončili srdečným pozvaním študentov na výmenný pobyt či stáž k nám na UKF v Nitre.
Pri našom poslednom stretnutí na pôde UKEN v Krakove sme zhodnotili, že táto stáž bola pre nás veľkým prínosom a veľmi radi by sme si túto skúsenosť v budúcnosti zopakovali. Zároveň sa chceme poďakovať všetkým, ktorí nám venovali svoj čas a urobili maximum preto, aby sme si z tohto pobytu odniesli čo najviac. Naše najväčšie ďakujem patrí pani dr hab. prof. Magdalene Greczek-Stachura, ktorá si nás na univerzite v Krakove zobrala pod svoje krídla a mohli sme sa na ňu s čímkoľvek obrátiť. 
 
Text:  Michaela Kóňová, FPVaI – Katedra chémie, 2. ročník Bc. štúdia učiteľstva chémie v kombinácii s biológiou, spoluautori: Tatiana Štrbová a Marek Poláčik
Foto: archív študentov
 
 
Image
Image
Image

Táto webová stránka používa cookies.

Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia vášho webového prehliadača pre súbory cookie súhlasíte s používaním cookies. Dozvedieť sa viac

Rozumiem

V týchto zásadách používame výraz "cookies" ako odkaz na súbory cookies a iné podobné technológie, na ktoré sa vzťahuje smernica EÚ o ochrane súkromia v elektronických komunikáciách.

Čo je cookie?

Cookies sú malé textové súbory vytvorené navštívenou webovou stránkou obsahujúce údaje. Ukladajú sa do počítača návštevníka, aby umožnili užívateľovi prístup k rôznym funkciám. Na našich stránkach sa spolu so súbormi cookie relácií používajú aj iné trvalé súbory cookies. Súbory cookie relácie sú dočasne uložené v pamäti počítača, pokiaľ si návštevník prehliada webové stránky. Tieto súbory cookie sa vymažú, keď užívateľ zatvorí webový prehliadač alebo po uplynutí určitej doby (čo znamená, že relácia vyprší). Trvalé súbory cookie zostávajú v počítači návštevníka až do ich vymazania.

Prečo používame cookies?

Súbory cookies používame na to, aby sme sa dozvedeli viac o tom, ako návštevníci komunikujú s našim obsahom a pomáhajú nám zlepšiť zážitok pri návšteve našich webových stránok.

Funkčnosť a obsah stránky

Funkciu zdieľania používajú návštevníci, aby odporučili naše stránky a obsah na sociálnych sieťach, ako je Facebook a Twitter. Súbory cookie ukladajú informácie o tom, ako návštevníci používajú funkciu zdieľania, i keď nie individuálnej úrovni, aby bolo možné danú webovú stránku zlepšiť. Ak neprijmete súbory cookies, neuložia sa žiadne informácie. Na niektoré ďalšie funkcie na našich webových stránkach používame tretie strany, napríklad ak navštívite stránky s vloženými videami z YouTube alebo stránky, ktoré obsahujú odkazy na YouTube. Tieto videá alebo odkazy (a iný obsah od tretích strán) môžu obsahovať súbory cookies tretích strán a možno že si budete chcieť pozrieť zásady webových stránok týchto tretích strán ohľadne informácií týkajúcich ich používania súborov cookies.

Analytika webovej stránky

Táto webová stránka používa Google Analytics, ktorá používa súbory cookies. Vo všeobecnosti súbory cookies ukladajú informácie o tom, ako návštevníci používajú webové stránky, vrátane počtu zobrazených stránok, odkiaľ návštevníci pochádzajú a počet návštev za účelom zlepšenia webovej stránky a poskytnutia užívateľom dobré skúsenosti. Ak neprijmete súbory cookies, neuložia sa žiadne informácie.

Ako odmietnem a vymažem cookies?

Súbory cookies nepoužijeme na zhromažďovanie identifikovateľných informácií o návštevníkovi. Avšak v prípade, že tak budete chcieť urobiť, môžete si vybrať a odmietnuť alebo zablokovať cookies, ktoré nastavila spoločnosť Electrolux alebo webové stránky tretích strán tým, že zmeníte nastavenia vášho prehliadača. Ohľadne ďalších podrobností pozri „funkcia pomoc“. Vezmite na vedomie, že väčšina prehliadačov automaticky akceptuje cookies, takže ak si neprajete používať cookies, bude potrebné ich aktívne vymazať alebo zablokovať. Informácie o používaní cookies v prehliadačoch v mobilných telefónoch a podrobnosti, ako odmietnuť alebo vymazať takéto cookies, nájdete v príručke vášho mobilného telefónu. Majte na pamäti, že ak odmietne používanie cookies, naše stránky budete môcť navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.